• slide1.jpg
  • slide4.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide2.jpg

Het "Bolussen Toernooi  komt weer terug bij TC Sint Annaland 

Men zal denken waar komt de naam  BOLUSSENTOERNOOI vandaan:

In de beginjaren van TC Sint-Annaland organiseerde de Technische Commissie altijd eind mei of begin juni een VOORJAARSTOERNOOI. Nu gebeurde het in 1979 dat er in de mededeling van het voorjaarstoernooi naar de leden, een wat opvallende alinea stond namelijk : dat er in de ochtenduren bij de koffie bolussen te koop waren.
Dit was voor de redactie van de Eendrachtbode aanleiding om ons voorjaarstoernooi de naam te geven van BOLUSSENTOERNOOI , dit werd door de toenmalige technische commissie zo leuk gevonden, dat vanaf die dag het voorjaarstoernooi werd verandert in het  Bolussentoernooi. Dit werd volgehouden tot en met 1997 vol,dus 18 jaar lang.
Dus vanaf die tijd werd het voorjaarstoernooi verandert in het "bolussentoernooi".

Nu lijkt het de technische commissie leuk dat we het "BOLUSSENTOERNOOI" terug gaan invoeren als openingstoernooi,

Wat is nu eigenlijk een bolus ??

De Zeeuwse Bolus u kent hem vast wel, tenminste als u een echte Zeeuw bent. Als echte Zeeuw weet je precies hoe een Zeeuwse Bolus moet smaken.Als u geen Zeeuw bent dan zullen we het uitleggen wat een bolus is en hoe hij moet smaken. een Zeeuwse bolus is eigenlijk een wit broodje met suiker er rond. Maar da's te gemakkelijk gezegd. Een Bolus is een stukje witbrooddeeg dat tot een lange strengel wordt uitgerold in de bruine suiker. En als die strengel lang genoeg is dan (het is een raar praatje) rollen we hem op als een drol zal ik maar zeggen. Je begrijpt dat er dan lekker veel suiker tussen dat deeg komt. Die suiker gaat lekker smelten tijdens het bakken en wordt tot suikerstroop omgevormd. En nu komt de kunst, je moet die bolussen precies op het juiste moment uit de oven halen. Ben je te vroeg dan zijn ze niet gaar. Maar ben je te laat dan zijn ze zo hard als een steen. . Bij de betere bolusbakkers worden de bolussen altijd via een strak tijdschema gebakken dus er kan bijna niks mis meegaan. En als de bolussen zijn afgekoeld dan zit er zo'n lekkere laag stroop overheen. De lekkerste bolussen dat zijn de bolussen die lekker veel plakken. Je moet letterlijk je vingers erbij opeten, niks geen servet eronder gewoon lekker je vingers aflikken.
En als je het echt lekker wil maken dan moet je een lekkere laag echte roomboter op de bolus smeren. Als je dat niet lust dan weet je niet wat lekker is.

Zeeuwse bolussen worden ook wel jikkemi(e)nen genoemd. Jikkemine is een variant van de meisjesnaam Jacomina. Het verband met het gebak is volgens hetZeeuws etymologisch woordenboek onduidelijk.

Graag zien wij u op Zondag 30 maart op ons sportpark voor het "BOLUSSENTOERNOOI"  De wedstrijden beginnen om 10.00 uur

Wij vragen u zich wel op te geven bij onze toernooicommissie op email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , zodat wij kunnen inschatten hoeveel mensen er komen en dus hoeveel bolussen er nodig zijn.

 

afbeeldingbolus2.jpg - 12.97 kb

 

Zoeken...

Twitter

Volg ons ook op Twitter op

 TC Sint-Annaland@tennisstalland